Monday, January 26, 2009

Skadad katt


Imorse åkte en av hankatterna, Vagabond, till veterinären efter att ett stort otäckt sår upptäckts. Lyckligtvis är denna katt tillgiven mot sin matare och det var lätt att få in katten i den övertäckta transportburen.
För att undvika stress och panik vid veterinärbesöket flyttades katten över till en klämbur och kunde somna in i buren utan att sköterskorna behövde vidröra honom. Hemlösa katter lever farligt och ett inflammerat sår kan leda till döden. Under sövningen kastreras, vaccineras och öronmärks Vagabond också och blir därmed den första katten som bli TNR:ad!
Efter operationen läggs Vagabond över i transportburen och fraktas till matarens inglasade veranda där han kommer att vistas under konvalescenstiden.

Saturday, January 17, 2009

Planering

(16/1)
Mataren U har nu lyckats fastställa könet på två av de fem katter som vi varit osäkra på tidigare. Det är viktigt att vi lyckats könsbestämma katterna så snart som möjligt, så att honkatterna kan få p-piller i väntan på kastrering. P-piller är ingen långsiktig lösning eftersom det ofta ger honkatterna juvercancer. Vi vill försöka minimera antalet kattungar 2009. Det kommer att födas kattungar av odokumenterade honor och honor som vi inte lyckats fånga in i tid, men vi hoppas att antalet kullar hålls till ett minimum.


Katten Murre besöker mataren G ibland, idag kunde det fastställas att det är en honkatt. Hon ser kraftig ut, men förhoppningsvis är det bara vinterpäls.

Miranda Oude Tanke på Göteborgs Katthjälp ger tips och råd kring hur vi bör gå vidare i projektet. Det är oerhört förmånligt att kunna ställa frågor till en person som betytt och betyder så otroligt mycket för de hemlösa katterna och inte minst de förvildade katterna, en ofta så oförtjänt glömd kattgrupp.
Denna vecka kontaktas veterinärer för ett kostnadsförslag. Förvildade katter tas tyvärr inte emot av alla veterinärer, ofta p g a dålig eller felaktig kunskap om förvildade skygga katter. Våra honor i kattkolonin kräver en speciell kastrering, en s k flankkastrering som är en dyrare metod och ger ett minimalt sår som läks samman på någon enstaka dag till skillnad mot sedvanlig kastrering som har betydligt längre läkningsprocess.
Det kommer att upprättas konvalescenshem åt katterna där de kan vara några dagar efter kastrering innan de släpps fria på samma ställe som de infångades. Hankatterna kan i regel släppas redan dagen efter kastrering medan honorna behöver en dag ytterligare för observation. Gallerburar med plats för transportbur, kattlåda och matskålar kommer att införskaffas. Att släppa lös en förvildad vuxen katt som saknar koppling till ett inomhusliv kan vara oerhört stressamt för katten. En begränsad yta med tillsyn är bäst för den förvildade vuxna katten under en kortare konvalescenstid.

Dräktig?


Isolde är en fjolårsunge som matarna befarar ha fött ungar under en husgrund. Utomhus är det många minusgrader och katterna bor under stugorna för att överleva kylan. Några kolonister har byggt isolerade lådor till en del av katterna.

(15/1)
Kartläggningen fortsätter. Matarna befarar att en av honorna, unga Isolde, kan ha fött kattungar trots att det är mitt i kallaste vintern. Vi har lyckats lokalisera hennes boställe under en husgrund, men kan varken bekräfta eller dementera att det fötts kattungar. Det är inte vanligt att det föds kattungar utomhus mitt i vintern, men det inträffar i Skåne emellanåt. Vi har katthonan under daglig tillsyn, tiden får utvisa om det finns kattungar. Tyvärr är det inte möjligt att flytta den lilla familjen eftersom det är omöjligt att komma under husgrunden. Isolde är ingen tamkatt, men vi arbetar att få komma henne närmare så att vi kan undersöka hennes juver som kan avslöja om hon har digivande ungar eller inte.
Smutsig och hungrig Isolde tillsammans med katten Bullen.

Tyvärr gör Skånes milda klimat att de hemlösa honorna ofta föder tre kullar om året, ibland mitt i strängaste vintern med liten chans att kattungarna överlever.
Isolde bildar tillsammans med tre andra katter (Bullen, Fläcken och Dana) en egen liten grupp inom den stora kattkolonin. På kvällarna kan dessa ses leka tafatt vid koloniområdets infart och man slår alltid över hur lyckliga dessa katter ser ut att vara, trots att de lever under ett ständigt avlivningshot. De behöver människor för föda, hälsovård och skydd mot vind och väder, men de behöver inte människor för att vara lyckliga. Att studera kattgruppen, se dess rangordning är intressant och lärorikt. Dessa katter tränar upp sin sociala kompetens på ett helt annat sätt än våra tamkatter som ofta lever ensamliv. Individer som inte kan samarbeta i kattgruppen jagas ofrånkomligen bort. Kartläggningen visar att gruppen består av 2/3 honkatter. Mödrar, döttrar, systrar och en del mormödrar styr kattkolonin. Nu är 20 katter kartlagda och fler odokumenterade katter finns.

Kartläggning igång

(11/1 2009)
Kartläggningen är påbörjad och katterna tränas att förknippa matandet med ljudet från visselpipor. Många katter ser det som en skojig lek och följer efter oss trots att de redan är mätta och belåtna. Idag fick vi kontakt med ännu en matare, en man som matar tre honkatter som har tillgång till hans inglasade koloniveranda.

Katten Pussi är tillgiven och bor på en inglasad veranda med daglig tillsyn. Hon använder hellre sin kattlåda än går utanför verandan! Pussis annorlunda utseende gör henne lätt att särskilja, hennes hängande ögonlock tyder på släktskap till katten Morfar som lyckades överleva i 18 år på koloniområdet och var förvånadsvärt populär bland kattdamerna...

Konstaterade idag att större delen av kattkolonin är yngre än 3 år, vilket tyder på att katterna av olika anledningar inte lever länge på kolonin. Trots detta, tenderar antalet katter stiga för varje år snarare än minska på koloniområdet. Tama katter har setts bli utslängda från bilar på området. 75 % av alla hemlösa kattungar dör av trauma och sjukdom, en skrämmande och ohuman siffra.

TNR-förslag till koloniområde

I Sverige finns uppskattningsvis 100.000 hemlösa och övergivna katter, 6000 av dessa finns i Malmö; på industriområden, i bostadsområden och på samtliga koloniområden.
Rädda Katten har i två års tid omplacerat ett stort antal kattungar från ett koloniområde i Malmö, men kattkolonin växer sig ändå större för varje år.
Kattkolonin är inte kartlagd och antalet katter är okänt även för matarna. Kommunjägaren har genomfört sanktioner med jämna intervaller i tron att hålla antalet katter nere, men resultatet har blivit bristfälligt. Avskjutningen har bara lett till att reviren snabbt övertagits av nya hemlösa katter från omkringliggande områden.
Vintern 2008 föreslås kolonistyrelsen att pröva metoden TNR (trap-neuter-release), en metod som är relativt ny i Sverige men som praktiseras med framgång i många länder. Göteborgs Katthjälp rådfrågas om projektets upplägg, denna kattförening bedriver TNR i större skala. Utan deras ovärderliga hjälp hade projektet troligtvis inte blivit påbörjat.
Kolonistyrelsen är positiv för TNR eftersom de insett att avskjutning varken är en human eller långsiktig lösning för kolonikatterna. Styrelsen efterfrågar en kartläggning för att kunna ta ett beslut i frågan.
Genom affischering tas kontakt med matarna och kartläggningen inleds i samarbete med dessa.
Det mest effektiva sätt att kartlägga en kattkoloni är att utfodra samtliga katter på en plats varje dag i några veckors tid. Då registreras antalet katter vid varje mattillfälle, katterna köns- och ålderbestäms samt hälsodokumenteras av matarna.


Katter lär sig snabbt var det finns mat och kartläggning kan börja. Det kan vara svårt att särskilja katter i en population eftersom många är släkt med varandra. Fotografering är ett utmärkt sätt att i lugn och ro kunna titta på de olika katterna. I denna kattgrupp finns många gråtigrerade katter som tidigare var svåra att särskilja.

Dessvärre pågår en stor renovering av koloniområdet och grävandet hindrar oss från att ha en gemensam matplats som är det mest ideala. Vi har istället fått dela upp området i tre delar och matar vid tre matstationer. Genom att vissla med en visselpipa lär sig katterna snabbt att assocciera matningen med ljudet snarare än en bestämd plats. Varför? När grävningen på området är slutfört kan vi flytta kattpopulationen till en gemensam matplats.