Sunday, November 29, 2009

Katthus & julkort








































Nu är det första av Rädda Kattens vinterhus på plats. Hos mataren Astrid som matar minst 10 hemlösa katter varje dag.
Det ska bli spännande och se vilka katter som kommer att flytta in i detta lilla kattpensionat i två våningar, isolerat med tjock frigolit och halm.

Rädda Kattens julkort till förmån för TNR-projektet har kommit från tryckeriet. Haga veterinären i Oxie sponsrar tryckkostnaden i år. Denna duktiga veterinärklinik har kastrerat, vaccinerat, ID-märkt alla katterna på koloniområdena.
Till alla er som beställt så skickas julkorten till er imorgon. För er andra- beställ så att vi kan tillverka fler katthus åt de andra hemlösa kolonikatterna. På vintern går nästan all energi åt att hålla värmen, så katterna behöver all hjälp de kan få. När vi byggde upp katthuset hörde vi två katter som slogs om en liten kartong med en filt i...

Friday, November 27, 2009

Nationella "Kattens Dag"

I helgen firas den nationella "Kattens dag" och det firar Rädda Katten på Arkens Zoo i Svågerstorp på söndag. Kom gärna dit och prata med aktiva i föreningen!
På Elinelund/ Mossängen firas också Kattens Dag. Två katter ska fångas in för veterinärbesök på måndag och ett stort katthus ska placeras hos snälla Astrid som matar brödrarna Lenny och Laban, Monsi, Stänket, Frida, Randy, Randy-Girl, Amy, Lizette, Linn och ibland Robin. Och två små igelkottsungar...















Kattflickan Flinga besiktar katthuset som ska hålla många av hennes släktingar varma i vinter, en liten lekstuga i två våningar som isolerats med tjock frigolit.
Tack vare julkortsförsäljningen kommer detta katthus på plats på söndag! Det finns över 40 vuxna hemlösa katter som är i behov av ett varmt krypin, så vi hoppas att ännu fler köper våra julkort. Motivet på ett av julkorten är Flingan som så gärna vill att hennes kattkompisar på kolonin ska slippa frysa!


RÄDDA KATTENS JULKORT







Detta år går vinsten för julkortsförsäljningen till att bygga vinterbon åt de 40 kvarvarande kolonikatterna i vårt TNR-projekt i Malmö. Vintern är särskilt plågsam för hemlösa katter och varje år dukar katter under på kolonin. Förra året härjade en smittsam kattsnuva bland kolonikatterna, speciellt de yngre och de äldre katterna med dåligt immunförsvar hade svårt att överleva denna plågsamma sjukdom.
Kattungarna som pryder årets julkort är Mossängens Lisas kattungar Frippe och Skippo (överst) som ligger och myser, bara två dagar gamla. Kattmamman Lisa fångades in en vecka innan bilden togs. Flingan är vår andra omslagskattunge, född av kattmamman Isa på Elinelund, bilden är tagen under hennes andra dag i stödhem. Hon litade på människor från denna dag.
Alla omslagskatter är idag adopterade och älskade av sina nya ägare.


Vill du hjälpa kolonikatterna att få en varm fristad i vinter?

Våra julkort kostar:
4 julkort för 20 kr (+porto 5 kr)

10 julkort för 45 kr (+porto 10 kr)

20 julkort för 85 kr (+porto 20 kr)

30 julkort för 130 kr (+porto 20 kr)


Julkorten beställs via: webmaster@raddakatten.se

TACK FÖR DITT STÖD, JULKORTEN RÄDDAR KATTLIV

Thursday, November 26, 2009

Hälsning från Elle & Maya i deras stödhem















Maya hälsar att hon nu är helt frisk igen från sin ögoninflammation och har växt till sig ordentligt! Tvåbeningar tycker hon är roliga och gillar att buffa med sitt lilla huvud och ligga i knät. Ingen kattunge kan ge sådana glädjetjut som Maya när det vankas mat... Nu längtar hon bara efter en egen matte och husse att dela julen och resten av livet med!















Elle var precis som sin syster Maya bara skinn och ben när de hittades. Elle hälsar att hon fortfarande inte riktigt litar på oss tvåbeningar och kutar ibland iväg allt vad hon orkar när stödmatte vill klappa henne. Men hon älskar katten Robin på bilden! Och låter sig klappas när han ligger bredvid. Robin är en vuxen hankatt som är som en stor nallebjörn som alla småkatter tycker om att mysa med. Robin blev flaskmatad och har växt upp utan en kattmamma, trots det tar han hand om alla kattungar exemplariskt, de allra minsta bär han runt i deras nackskinn... Lilla Elle observerar och lär sig av Robin, så snart kommer hon att sluta kuta iväg.

Tack till alla som gjort det möjligt för dessa att få en chans att leva. Flickorna var i eländigt skick vid infångandet och hade inte levt idag utan hjälp.

Kattungen Jackson














Kattungen Jackson på bilden fångades in på Mossängen i somras, född av katthonan Annie. Han hamnade i stödhem och var i början mycket rädd och avvaktande för oss tvåbeningar. Sakta utvecklades tillit och han började se oss som vänner istället för hot. En mysig liten nyfiken kille som tycker om att gå på upptäcksresor och vara i händelsernas centrum.
Sedan blev han sjuk, mycket sjuk. Plötsligt väldigt orkeslös, febrig och uppsvälld i buken. Han hade utvecklat sjukdomen våt FIP och var döende...  Igår somnade han in hos veterinären.
Jackson blev sex månader gammal. Vila i frid lille vän, du kämpade så tappert. 


Det finns många otäcka kattsjukdomar som våra katter kan råka ut för, här kan du läsa mer om FIP:

Sunday, November 22, 2009

ARG & BESVIKEN














Vanligtvis brukar mina inlägg vara av mer informerande och sakligt slag, men nu kan jag inte hålla mig längre eftersom jag är vansinnigt rasande besviken.
För över en vecka sedan mötte jag en kvinna som matar hemlösa katter på Mossängen. Vi fick på omvägar höra talas om att hon matade två katter, varav en dräktig hona...
Trots att vi la lapp med telefonnummer hörde personen inte av sig, så jag fick vänta i en bil i två timmar för att kunna prata med henne.
När vi sedan fick tag på henne berättade hon hur mycket hon tyckte om en av dessa katter, en svart-vit katt som hon ordagrant "gärna ville ta hand om ifall vi lyckas fånga in katten". Medan den dräktiga katten kunde ju föda under hennes stuga.
En vecka senare, och måånga vakttimmar senare, lyckades vi fastslå att den dräktiga honan i själva verket var kastrerade hankatten Bullen, skönt. Sent på torsdagskvällen dök den svart-vita katten upp, och efter två timmars trugande fick jag äntligen honom att gå in i fällan. Anledningen till hans skeptism var att jag redan fångat honom en gång i våras då han blev kastrerad, vaccinerad och ID-märkt.

När jag glatt nästa dag ringde och berättade att katten som den här kvinnan tydligt uttryckt att hon ville ta hand om fick jag inte riktigt den responsen jag väntat mig. När hon hörde att katten var 1 1/2 år gammal och inte sex månader som hon trott var svaret nej tack. "Katten har det nog bättre ute då". Danny som katten heter, är den enda överlevande i sin kull och hans kattmamma är med all sannolikhet död eftersom vi inte funnit henne. Danny lever på den farligaste platsen ur trafiksynpunkt samt lever i den flock av katter som lättast blir offer för katthatare som t ex personen som la förgiftad kattmat i insamlingstunnan.
Den ena ursäkten efter den andra radade kvinnan upp. Jag berättade att möjligheten att få Danny att gå in i fällan en tredje gång (om vi släpper ut honom igen) är obefintlig, och undrade om kvinnan åtminstone kunde ställa upp som stödhem, d v s inhysa Danny tillfälligt medan vi letar efter ett permanent hem. För detta är troligtvis Dannys enda chans till ett vanligt och tryggt kattliv. Då ville hon försöka och jag skulle lämna Danny hos henne idag.
1 1/2 timme innan avtalad tid ringer hon och berättar att hon inte kan ta på sig ansvaret för katten som hon bad oss att fånga in till henne!
Med fulla stödhem får jag nu ägna dagen åt att försöka ringa alla jag känner för att höra om någon har lite plats att upplåta åt en pratandes liten kattkille som inte längre är älskad av sin matare eftersom han främst är 365 dagar för gammal. Det kan väl tilläggas att denna matare knappast var purung själv och närmar sig snabbt pensionsålder...

Det finns inget annat sammanhang i mitt liv som känslorna svajar så mycket som när man handskas med hemlösa katterna. Katterna är aldrig upphov till ilska hos mig, enbart människor runtomkring. Oftast är det tanklöshet och okunskap hos människor som leder till problem, men ibland är det också ren ondska, som personen som skänkte förgiftad kattmat. Eller personen/ personerna som dumpade fyra veckor gamla Tingeling mitt på en 90-väg. Eller de ägarna som slängde ut kattungar från en bil på Mossängen ifjol, två dagar senare hittades de döda i en trädgård.

Idag känner jag mig NÄSTAN lika arg och besviken som när Mossängens styrelse berättade att de inte brydde sig om de hemlösa katterna. Att 15000 kr var befängt att lägga på veterinärvård för katterna, medan de själva gav sig en bonus på 120 000 kr till jul. Även 1 krona var visst befängt att lägga på katterna!

Friday, November 20, 2009

Neo kastrerad, vaccinerad och ID-märkt















Neo är (för oss) en ny katt som flyttat in under en kolonistuga vid infarten på koloniområdet. Han uppskattas inte av de kastrerade katterna som försöker jaga bort honom vid varje matningstillfälle. Nu är Neo kastrerad som de övriga katterna, så vi hoppas att han accepteras bättre nu. Neo pratar högt med oss, men är för blyg att våga sig fram ännu. Många av katterna som tidigare varit intresserade av människor, men inte riktigt vågat,  har blivit betydligt mer framåt efter kastrering.

Mycket arbete pågår bakom kulisserna nu. Det kvarstår en del katter att fånga in, och anmälningar om nya katter som måste kontrolleras. Tre "nya" katter visade sig vara redan kastrerade katter, och det var ju skönt. En dräktig katt visade sig vara kastrerade hankatten "Bullen" som nog behöver äta lightmat framöver... Att avskriva alla dessa kastrerade katter som spatserar runt på området tar tid, men vi vill inte riskera att missa någon katt. Och vissa av katterna kräver att man studera foton för att kunna särskilja.

Idag blev kattungen Memphis kastrerad, vaccinerad och ID-märkt. Han är strax under halvåret gammal och lever i samma stödhem som fyra kattflickor. Ibland blir honorna könsmogna redan vid 5-6 månaders ålder, så vi vill inte riskera oönskade dräktigheter.

För er som undrade om någon av katterna fick i sig den förgiftade kattmaten så är svaret lyckligtvis nej.

Sunday, November 8, 2009

Förgiftad kattmat

Rädda Katten har inlämnat en polisanmälan idag då kattmat i den utplacerade insamlingstunnan funnits förgiftad!

P g a denna illvillige person kan vi därför inte ta emot torrfoder längre, utan endast oöppnade konservburkar.

Det skänkta torrfodret innehöll läkemedel som hade dödat katter på ett synnerligen plågsamt sätt. Polisen ser allvarligt på händelsen som är ett straffbart brott. Flertal studier visar på att personer som roas och njuter av djurplågeri inte allt för sällan fortsätter med ännu grövre brott som Polisen påpekade.

Vet DU vem som kan ligga bakom brottet? Anmäl händelsen till Rädda Katten 076-215 82 48 eller direkt till Polisen.
Du kan göra en anmälan anonymt, det viktigaste är att du anmäler!

Händelsen skadar anseendet för Elinelunds- och Mossängens Sommarstad och det ligger i allas intresse att den skyldige hittas snarast möjligt. Djurplågeri rimmar mycket illa med ett populärt och barnvänligt sommarområde!

Vem vet vad denna usla person är kapabel till nästa gång?
Förgifta hemlösa människor som tigger och ber om mat?
Koloniområdets problem med hemlösa katter ter sig väldigt oansenligt i jämförelse med kännedomen att det finns en person sannolikt boendes på området med denna läggning!

De hemlösa kastrerade katterna kan inte föra sin egen talan, men det kan vi på Rädda Katten!

Friday, November 6, 2009

Katten Stina















En lycklig Stina som ligger och mjölktrampar, det är kallt och otryggt att leva som hemlös...

Underbart tillgivna Stina återförenas med sin husse ikväll. Hon fångades in i förra veckan och har bott i stödhem där hon skött sig exemplariskt. Inledningsvis är hon lite blyg (det finns en del kolonister som skrämmer katterna om de vistas på "fel" tomt och det sätter sina spår hos katterna), men när blygseln släpper är hon en riktigt mysig knäkatt.
Stina är den andra katt som hittat hem till sina ägare igen under Rädda Kattens TNR-projekt. Vi misstänker att det finns fler ägda katter som av olika anledningar hamnat på koloniområdet. De flesta katter är födda på området, men det har förekommit att människor övergett sina katter också. I tron att "de klarar sig själva".  Att överge sitt husdjur är ett brott mot djurskyddslagen och om du får vetskap om en övergiven katt ska ägarna anmälas.





Anmäl vanvård!
Upptäcker du vanvård och misskötsel av djur, kontakta Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer!
040/044 -25 23 50 alt 076-787 10 20. Om det är akut och Länsstyrelsen inte går att nå, kan polisen kontaktas, tfn 114 14.

Vill du vara anonym?

Du kan göra en anmälan anonymt, det viktiga är att du anmäler!


Klicka på bilden för att läsa texten!