Tuesday, March 30, 2010

Isak till veterinären




























Nu är det Isaks tur att följa med till veterinären och bli ordentligt ompysslad. Isak har de typiska slagsmålskador som okastrerade hankatter ofta får, samt ett förfruset öra och ögonproblem.
Han lever som många av de andra hankatterna på kolonin för sig själv och har valt att flytta in i en av Rädda Kattens utplacerade isolerade kojor.
Många av hankatterna har efter kastrering börjat ty sig till andra katter, utan parningsinstinkten kommer de bättre överens och slagsmålen är betydligt färre jämfört med tidigare. Katterna är påtagligt mer harmoniska och verkar gladare efter kastrering. Vi hoppas att Isak efter sin konvalescens kommer att trivas bättre tillsammans med de andra katterna.

Tack till Malmö Djurskydd som betalade halva kastreringskostnaden för Isak!

Friday, March 19, 2010

Sally (katt nr 60) infångad














Sedan i senhöstas har vi försökt att fånga katthonan Sally och i veckan lyckades det till sist. Hon rör sig över stora områden, särskilt under parningssäsong som påbörjats senare än vanligt i Skåne. 
I somras födde hon kattungarna Billy, Nelly och Molly under en husgrund. Dessa tre kattungar fångades in när de var över tolv veckor gamla, men kattmamman gäckade oss.
Nu äntligen är hon infångad, kastrerad, vaccinerad och ID-märkt. Utan kastrering hade hon fött en ny hemlös kattkull under en husgrund om cirka två månader.
Nu vilar Sally ut i konvalescenshem och tackar till alla de som bidragit till att hon får en tryggare framtid!

Ett stort tack till Malmö Djurskydd vars kastreringskampanj "Lillykampanjen" gjorde det möjligt för Sally att kastreras för halva veterinärkostnaden. Er kastreringskampanj har bidragit till att minska lidandet och antalet födda hemlösa kattungar i vår, en betydande insats för att minska antalet hemlösa katter i Skåne.


DJURSKYDDETS KASTRATIONSKAMPANJ- ”LILLYKAMPANJEN”



"Djurskyddet Malmö vill med kastrationskampanjen förebygga lidande som drabbar de många oönskade katter som föds på grund av att djurägare inte låter kastrera sina katter. Malmö har många hemlösa katter och lidandet hos dem är stort. Det är en myt att en katt klarar sig i det vilda. De
flesta övergivna katter svälter eller fryser ihjäl och de som överlever går ett hårt liv till mötes."

Det är inte bara katter som lever ett hårt liv i Sverige, tyvärr finns det även hundar som far väldigt illa, överges och skadas. Djurskyddet Malmö omplacerar hundar i behov av trygga och kärleksfulla hem och hjälpbehovet för tillfället är extra stort.
Besök deras hemsida om DU har möjlighet att öppna din dörr för en behövande hund, läs mer här


Anmäl ditt intresse idag, DU kan göra en skillnad mellan liv och död för ett djur i nöd!
Leta upp din närmsta djurhem/ kattförening och gör en insats. Det finns så många sätt att bidra och alla sätt är livsviktiga!
Adoptera ett djur, var ett tillfälligt hem åt en katt eller hund, skänk en slant, bli medlem, ge bort loppisprylar eller gamla katt/ hundsaker, handla på Internet och stöd kattföreningarnas arbete samtidigt (här och här kan du handla och stödja Rädda Katten), erbjud att köra djur till nya ägare eller veterinär, hjälp till med adminstrativa delar av verksamheten eller hjälp till att påverka media att diskutera den laddade frågan om hemlösa husdjur i Sverige. Tillsammans kan vi förändra framtiden!

Thursday, March 4, 2010

Iriz funnen död
















Lilla Iriz födde flera kullar kattungar på Mossängen under sin levnadstid.

Genom åren som aktiv för Rädda Katten har man tvingats att försöka förlika sig med tanken att alla katter inte går att rädda hur gärna man än försöker. Att hjälpen ibland kommer för sent och att det finns sjukdomar och skador som ingen veterinär kan rå på.

Att fokusera på katterna som överlever, men de som stupar har en alldeles speciell plats i hjärtat. Som kolonikatten Tiger som hittades död i en kattkoja, kolonikatten Fia som påträffades påkörd, den bortsprungna tamkatt som dök upp döendes, nyfödde kattungen Torsdag som en privatperson lämnade in och som dog i min bh några timmar senare… Och denna gång lilla Iriz. Ni är för evigt inpräntade och ert liv och död berörde.
Iriz dog inte obemärkt som så många andra hemlösa katter i Sverige gör. Hennes liv och död spelade en roll för flera av oss. Hon förblev förvildad hela sitt liv, litade på de människor som matade henne men lät sig aldrig någonsin klappas, för de allra flesta var hon lika vild som en grävling. Hon hade ett hem som hon älskade och det var utomhus på koloniområdet. Genom TNR-projektet slapp hon föda fler oönskade ungar och vaccinerades mot sjukdomar som kattpest och kattsnuva. Hon fick tillsyn och mat två gånger om dagen och hade en isolerad kattkoja att krypa in i.
Varje morgon och varje kväll satt hon troget vid matskålarna och väntade ivrigt. Hennes död kom oväntat och plötsligt, hon hittades död mitt på en gräsmatta vilket är ovanligt och tyder på ett snabbt sjukdomsförlopp. Iriz hade inte tidigare uppvisat några synliga tecken på sjukdom.

R.I.P lilla Iriz. Dina kattungar lever tryggt och kommer att få det liv du förvägrades p g a människors tanklöshet och ignorans.
 Ett stort tack till Ingrid och Bertil som gjorde Iriz sista vila så vacker och värdig. Jag vet att det var en känslosam upplevelse för er då ni kände mycket för Iriz… 
Tack Roland för att du har månat om Iriz varje dag! ♥ 

Bilden nedan är fotograferad i somras då Iriz hade en kull på fyra kattungar. Hennes juver visar att hon har digivande ungar. Idag är alla hennes kattungar plaerade i stödhem/ permanenthem. Efter att kattungarna flyttat och Iriz blivit kastrerad och vaccinerad återfick pälsen sin vackra lyster och hon gick upp fint i vikt.