Tuesday, December 29, 2009

21 kattkojor till kolonikatterna

Nu är gåvan från JOLYC bestående av 21 fruktlådor och en rulle takpapp förvandlad till 21 st isolerade kattkojor. Färgen skänktes av en djurvänlig lokal färghandlare.
Liknande frigolitlådor kan hittas hos fisk- och frukthandlaren, hos mataffärer och hos vaccineringskliniker. Frigolit har god isoleringsegenskaper och kattens egna värme håller kojan varm.
De kojor som kommer att stå oskyddade utomhus isolerade vi med extra frigolit på insidan. Ett dräneringshål i ena kojans hörna gör att ev regnvatten rinner ut, kojan placeras med lite lutning. För att bespara kojans tak från kattklor lades en bit takpapp liksom på golvet inne i kojan.
Frigolit väger väldigt lite, ett spännband runt lådan som fästes med snett nerstuckna tältpinnar håller kojan på plats när det blåser.
Ett tjockt lager halm och kojan är inflyttningsklar med husrum för två katter.
På nyårsdag kör vi ut och placerar samtliga kojor på koloniområdena. Det ska bli spännande och se vilka katter som flyttar in i dessa kojor!

I vintertid är det lika viktigt för den hemlösa katten att ha en varm och trygg plats som att få mat varje dag. När all energi behövs för att hålla värmen klarar inte immunförsvaret av att handskas med kattsnuvor och andra farliga sjukdomar. På Mossängen härjade framförallt kattsnuva bland de hemlösa katterna förra vintern och alla överlevde inte sjukdomen.
Idag är katterna vaccinerade, har tillsyn varje dag och snart tillgång till varma kojor att krypa in i.
Katterna är välmående och betydligt mer harmoniska än tidigare. Du kan se dem leka och busa med varandra och många av dem har blivit mer intresserade av människor efter kastreringen än tidigare.

No comments:

Post a Comment