Wednesday, January 6, 2010

Då & nu

En särskild tillsyn ges de kolonikatter som inte var friska vid infångandet, i måndags träffade vi några av dem, bl a Grållan och Isolde.
Katten Grållan dök upp på Elinelund våren 2008, högdräktig och födde kattungarna Snövit, Kelly och Emla. Vid infångandet våren 2009 led hon av besvärlig ögoninflammation som gjorde att hon knappt kunde se, hennes livsgnista dalade. Eftersom Grållan är svårbehandlad då hon inte trivs med allt för mycket kroppskontakt tvättade veterinären henne under narkos och gav ett särskilt vaccin för katter med klamydia.

















Långvarig ögoninflammation kan bli kronisk utan behandling.















Efter TNR-åtgärd är Grållan välmående, mycket gladare med en tjock välskött vinterpäls!

Vita Isolde led också av ögoninflammation vid infångandet. Idag är hon återställd. I måndags låg hon och spejade inifrån en av Rädda Kattens isolerade kattkojor. Isolde är intresserad av människor och längtar efter ett eget hem, förhoppningsvis får Rädda Katten snart ett ledigt stödhem så hon kan få en chans till ett annat liv.


















Samtliga katter som genomgått TNR-projektet under 2009 är välmående, många är friskare och alla är mer harmoniska efter kastrering.
TNR är en välfungerande metod på detta område som gynnar såväl kolonister som katter. Varje gång Rädda Katten besöker området möts vi av tacksamma och engagerade kolonister vilket glädjer oss.

FÖRDELAR MED TNR FÖR Katterna



Katterna lever i en tryggare miljö när samtliga är kastrerade.
Kattkolonin slutar växa och kommer att minska så småningom när katterna dör av naturliga orsaker.
+ De förvildade katterna utan koppling till ett inomhusliv får leva sitt liv i det fria under samma premisser som utekatter eller ladugårdskatter.
+ Tama katter och kattungar omplaceras i nya hem.
+ Ansvariga ser till att katterna får mat och omvårdnad dagligen. Isolerade katthus finns för kattkolonin.

FÖRDELAR MED TNR FÖR KOLONISTERNA

+ Kastrerade katter stör inte sin omgivning på samma sätt som fertila katter gör. Slagsmål, månskenserenader från löpande honkatter och odören från sprayande hankatter upphör i princip efter kastrering.
Katterna blir mindre synliga eftersom de inte behöver tigga efter mat och leta efter fertila partners.
+ Kattkolonin slutar föröka sig, stannar kvar i sitt revir och försvarar det vilket motverkar att nya katter sällar sig till kattkolonin som långsamt minskar i antal.
+ Boende och besökare slipper se hungriga och döende katter och kattungar vilket är resultatet när taket väl är nått för antalet katter som lyckas hitta mat och skydd.
+ Klagomålen hos myndigheterna minskar.
+ Katterna begränsar möss och råttor på området.














Katten Tassen var alltför sjuk för att kunna återvända till sitt revir efter kastrering, han behöver vård och särskild omsorg varje dag i sitt liv. Tassen hamnade i ett underbart stödhem och charmade sin stödmatte till att behålla honom permanent till vår stora glädje,  så idag är han en älskad familjemedlem med en matte som accepterar honom precis som han är!

Nedan myser Tassen i famnen på matte Inger efter medicinering. Tassen lider av förträngda tårkanaler vilket gör att han behöver hjälp av rengöra ögonen varje dag. Han led också av öroninflammation och förkylning vid infångandet. Visade även symptom på allergi, så han var i desperat hjälpbehov vid infångandet.


1 comment:

  1. Det är verkligen ett fantastiskt jobb du lagt ner på detta. Hatten av för dig Maria! Det kommer snart en inbetalning till från Humlebackens reklamintäckter.. tyvärr har de varit snåla på sistone.

    ReplyDelete