Friday, July 24, 2009

Uppdatering



Nu är äntligen honkatten Annies kavaljer kastrerad. Han visade sig vara svårfångad eftersom han vägrade gå in i fällan på dagarna, utan fångades in vid 23.00 på kvällen när han var ute och letade mat. En stor ståtlig hane som gett upphov till många kattungar på koloniområdet, nu får han slappna av med en lugnare tillvaro som kastrat.

Till vår stora glädje möts vi ofta av glada kolonister som säger att de knappt ser eller hör några katter i år. Antalet vuxna katter är i princip densamma eftersom vi har fullt i våra stödhem av kattungar och dräktiga honor för tillfället, emellertid stör kastrerade katter inte sin omgivning med löpskrik och slagsmål mellan fertila hanar. Revirmarkeringen upphör också till stor del, katterna håller sig på sitt revir och är betydligt mer harmoniska än tidigare.

Igår besökte Lisas kattungar veterinären igen. En av kattungarna hade busat med sina syskon och fått något i ögat så att hela ögat svullnade upp. Lyckligtvis la sig svullnaden efter en antibiotikaspruta och idag ser kattungen Uno fin ut i sitt öga. Alla kattungarna utom en har ögoninflammation och kommer att gå på antibiotika i tio dagar. De som var i bäst skick blev vaccinerade medan de övriga får vänta två veckor med sin vaccinationsspruta. Om dessa kattungar inte hade blivit omhändertagna hade troligtvis endast två av sex levt idag. Utan medicin klarar kattungar sällan en svår inflammation.
Att intagna kattungar har ögoninflammation, mask, diarré, öronskabb och annan ohyra är snarare regel än undantag. Alla våra intagna katter går igenom en grundlig undersökning och får antibiotika mot besvären.

I veckan fick vi vetskap om en kattkull av en icke kartlagd hona på Mossängen. Enligt kolonisterna ska kattungarna vara relativt stora, runt 12 veckor. Eftersom vi inte med säkerhet vet antalet kattungar behöver familjen studeras i några dagar så att ingen kattunge riskeras att bli kvarlämnad.

1 comment:

  1. vad du sliter med dessa katter Maria.. tänk på att allt inte är ditt ansvar!!
    Men det är väldigt kul att läsa om att det går så bra för så många katter!

    ReplyDelete