Friday, May 29, 2009

Kattungen Torsdag


Kattungen Torsdag hittades nyfödd av en familj i Malmö.

Imorse kontaktades Rädda Katten av en familj som hittat en nyfödd kattunge igårkväll. Kattungen hämtades direkt, en väldigt liten kattunge med navelsträngen kvar.
Chanserna för en sådan liten kattunge att överleva är minimal, den första modersmjölken stärker immunförsvaret och det har denna gått miste om. Den behöver hjälp att reglera sin kroppstemperatur och hjälp att kissa och bajsa. Vår tanke var att placera kattungen hos kattmamman Lisa, men den var för svag för att kunna äta själv och klara av att konkurrera med de större kattungarna. Nu flaskmatas den och sedan får vi se hur det går för lille Torsdag som bärs runt under tröjan på stödmatte.

Denna kattunge var troligen övergiven av sin kattmamma, men de flesta kattungar som hittas har en kattmamma i närheten. Kattmammorna är ensamförsörjare vilket innebär att hon tvingas lämna sina ungar för att finna mat åt sig och sina små. Om kattmamman är förvildad flyr hon dessutom undan när människor är i närheten. Det är viktigt att försäkra sig om att kattungen/ kattungarna verkligen är övergivna och ha i åtanke att deras chanser att överleva minskar drastigt utan kattmamman.

Lille Torsdag levde bara i ytterligare några timmar. Stillsamt somnade han in och vilar nu i en bädd av syrener. Torsdag blev 1 dag gammal, född av en förvildad kattmamma. Vila i frid lille vän. Du lämnade tassavtryck i många hjärtan. Nu behöver du inte kämpa mer.

5 comments:

  1. Nu gråter jag.....du är modig som orkar M-I. Vackert med syrenbädden!

    Ia

    ReplyDelete
  2. För lille Torsdag blev livet ingen dans på rosor men på en bädd av syrener vilar nu lille Torsdag tryggt.
    Det är baksidan av vårt arbete, alla dom som inte klarar sig, där vår hjälp inte räcker till eller kommer för sent. Det gäller att man håller fokus på allt det som går bra och inte glömmer bort alla dom vi faktiskt lyckas rädda. Men likväl kommer tårarna när det inte går vägen...

    Sov sött lille Torsdag!

    ReplyDelete
  3. Ja man får inte glömma alla de som klarar sig...är lite blödig av mig.
    Fantastiskt arbete ni gör.

    ReplyDelete
  4. Jag la små penseér vid hans grav idag, jag är också blödig då. Cecilia har rätt att man måste fokusera vid de levande, men det finns alltid plats i hjärtat för de som inte klarade sig... En tröst är att denna lilles öde blev uppmärksammat, att han inte dog i tysthet helt obemärkt som så många andra gör.

    ReplyDelete
  5. Sov gott lilla söta Torsdag. Fäller en tår för dig och tänker på dig.

    ReplyDelete