Monday, May 25, 2009

Sixten, Amy och Linn hos veterinären

Idag åkte ytterligare 3 katter till veterinären. Däribland Sixten, områdets äldsta katt, som tillbringat helgen i ett gammalt växthus. Han verkar inte kry och behöver en ordentlig tillsyn. Han gick gladeligen in i fällan och åt av den goda maten och när dörren till fällan ramlade ner reagerade han inte. Sixten är troligtvis helt döv. Vi hoppas att veterinären har en god prognos för denna slitne men charmige herre.


Om man ska tro på ryktena härstammar Sixten från en grupp svart-vita katter som infördes på koloniområdet av ett par med sociala problem för 10-15 år sedan. Dessa katter har sedan förökat sig med varandra och omkringboende katter och bildar dagens stora kattkoloni. Sixten är äldst, rör sig över båda koloniområdena och är omtyckt av många. I över tio år har han överlevt faror som bilar, köld, sjukdomar, grymheter och skyddsjägare.

Veterinärens prognos var god för Sixten, utöver öronskabb hade han bara löss och det är lättbehandlat. I övrigt fann de inga fel på denne gentleman som kommer att bli glad över att bli utsläppt imorgon. Amy hade öronskabb och ögoninflammation. Den tredje patienten Linn eller Vitskägg (matarna visste inte om det var en hona eller hane) visade sig vara dräktig, dräktigheten var dock i ett tidigt skede så veterinären valde att kastrera henne. Lilla Linn är en fjolårskatt som inte ens är fullvuxen ännu. Somliga honkatter blir fertila redan vid 5 månaders ålder. En kattkoloni bildas snabbt trots att antalet överlevande kattungar är lågt. Skånes varma klimat bidrar dessutom till att vissa honor föder tre kullar med kattungar om året.

3 comments:

  1. Gud vad du jobbar med detta Maria! Fantastiskt är det! Lyfter på hatten och bockar på en gång! Tack för allt du gör för dessa små liv!

    Vi hörs snart
    kram på dig

    ReplyDelete
  2. Håller tummarna för Sixten!

    ReplyDelete
  3. Grateful for ssharing this

    ReplyDelete