Saturday, January 17, 2009

Dräktig?


Isolde är en fjolårsunge som matarna befarar ha fött ungar under en husgrund. Utomhus är det många minusgrader och katterna bor under stugorna för att överleva kylan. Några kolonister har byggt isolerade lådor till en del av katterna.

(15/1)
Kartläggningen fortsätter. Matarna befarar att en av honorna, unga Isolde, kan ha fött kattungar trots att det är mitt i kallaste vintern. Vi har lyckats lokalisera hennes boställe under en husgrund, men kan varken bekräfta eller dementera att det fötts kattungar. Det är inte vanligt att det föds kattungar utomhus mitt i vintern, men det inträffar i Skåne emellanåt. Vi har katthonan under daglig tillsyn, tiden får utvisa om det finns kattungar. Tyvärr är det inte möjligt att flytta den lilla familjen eftersom det är omöjligt att komma under husgrunden. Isolde är ingen tamkatt, men vi arbetar att få komma henne närmare så att vi kan undersöka hennes juver som kan avslöja om hon har digivande ungar eller inte.
Smutsig och hungrig Isolde tillsammans med katten Bullen.

Tyvärr gör Skånes milda klimat att de hemlösa honorna ofta föder tre kullar om året, ibland mitt i strängaste vintern med liten chans att kattungarna överlever.
Isolde bildar tillsammans med tre andra katter (Bullen, Fläcken och Dana) en egen liten grupp inom den stora kattkolonin. På kvällarna kan dessa ses leka tafatt vid koloniområdets infart och man slår alltid över hur lyckliga dessa katter ser ut att vara, trots att de lever under ett ständigt avlivningshot. De behöver människor för föda, hälsovård och skydd mot vind och väder, men de behöver inte människor för att vara lyckliga. Att studera kattgruppen, se dess rangordning är intressant och lärorikt. Dessa katter tränar upp sin sociala kompetens på ett helt annat sätt än våra tamkatter som ofta lever ensamliv. Individer som inte kan samarbeta i kattgruppen jagas ofrånkomligen bort. Kartläggningen visar att gruppen består av 2/3 honkatter. Mödrar, döttrar, systrar och en del mormödrar styr kattkolonin. Nu är 20 katter kartlagda och fler odokumenterade katter finns.

No comments:

Post a Comment