Saturday, January 17, 2009

Planering

(16/1)
Mataren U har nu lyckats fastställa könet på två av de fem katter som vi varit osäkra på tidigare. Det är viktigt att vi lyckats könsbestämma katterna så snart som möjligt, så att honkatterna kan få p-piller i väntan på kastrering. P-piller är ingen långsiktig lösning eftersom det ofta ger honkatterna juvercancer. Vi vill försöka minimera antalet kattungar 2009. Det kommer att födas kattungar av odokumenterade honor och honor som vi inte lyckats fånga in i tid, men vi hoppas att antalet kullar hålls till ett minimum.


Katten Murre besöker mataren G ibland, idag kunde det fastställas att det är en honkatt. Hon ser kraftig ut, men förhoppningsvis är det bara vinterpäls.

Miranda Oude Tanke på Göteborgs Katthjälp ger tips och råd kring hur vi bör gå vidare i projektet. Det är oerhört förmånligt att kunna ställa frågor till en person som betytt och betyder så otroligt mycket för de hemlösa katterna och inte minst de förvildade katterna, en ofta så oförtjänt glömd kattgrupp.
Denna vecka kontaktas veterinärer för ett kostnadsförslag. Förvildade katter tas tyvärr inte emot av alla veterinärer, ofta p g a dålig eller felaktig kunskap om förvildade skygga katter. Våra honor i kattkolonin kräver en speciell kastrering, en s k flankkastrering som är en dyrare metod och ger ett minimalt sår som läks samman på någon enstaka dag till skillnad mot sedvanlig kastrering som har betydligt längre läkningsprocess.
Det kommer att upprättas konvalescenshem åt katterna där de kan vara några dagar efter kastrering innan de släpps fria på samma ställe som de infångades. Hankatterna kan i regel släppas redan dagen efter kastrering medan honorna behöver en dag ytterligare för observation. Gallerburar med plats för transportbur, kattlåda och matskålar kommer att införskaffas. Att släppa lös en förvildad vuxen katt som saknar koppling till ett inomhusliv kan vara oerhört stressamt för katten. En begränsad yta med tillsyn är bäst för den förvildade vuxna katten under en kortare konvalescenstid.

No comments:

Post a Comment