Saturday, January 17, 2009

TNR-förslag till koloniområde

I Sverige finns uppskattningsvis 100.000 hemlösa och övergivna katter, 6000 av dessa finns i Malmö; på industriområden, i bostadsområden och på samtliga koloniområden.
Rädda Katten har i två års tid omplacerat ett stort antal kattungar från ett koloniområde i Malmö, men kattkolonin växer sig ändå större för varje år.
Kattkolonin är inte kartlagd och antalet katter är okänt även för matarna. Kommunjägaren har genomfört sanktioner med jämna intervaller i tron att hålla antalet katter nere, men resultatet har blivit bristfälligt. Avskjutningen har bara lett till att reviren snabbt övertagits av nya hemlösa katter från omkringliggande områden.
Vintern 2008 föreslås kolonistyrelsen att pröva metoden TNR (trap-neuter-release), en metod som är relativt ny i Sverige men som praktiseras med framgång i många länder. Göteborgs Katthjälp rådfrågas om projektets upplägg, denna kattförening bedriver TNR i större skala. Utan deras ovärderliga hjälp hade projektet troligtvis inte blivit påbörjat.
Kolonistyrelsen är positiv för TNR eftersom de insett att avskjutning varken är en human eller långsiktig lösning för kolonikatterna. Styrelsen efterfrågar en kartläggning för att kunna ta ett beslut i frågan.
Genom affischering tas kontakt med matarna och kartläggningen inleds i samarbete med dessa.
Det mest effektiva sätt att kartlägga en kattkoloni är att utfodra samtliga katter på en plats varje dag i några veckors tid. Då registreras antalet katter vid varje mattillfälle, katterna köns- och ålderbestäms samt hälsodokumenteras av matarna.


Katter lär sig snabbt var det finns mat och kartläggning kan börja. Det kan vara svårt att särskilja katter i en population eftersom många är släkt med varandra. Fotografering är ett utmärkt sätt att i lugn och ro kunna titta på de olika katterna. I denna kattgrupp finns många gråtigrerade katter som tidigare var svåra att särskilja.

Dessvärre pågår en stor renovering av koloniområdet och grävandet hindrar oss från att ha en gemensam matplats som är det mest ideala. Vi har istället fått dela upp området i tre delar och matar vid tre matstationer. Genom att vissla med en visselpipa lär sig katterna snabbt att assocciera matningen med ljudet snarare än en bestämd plats. Varför? När grävningen på området är slutfört kan vi flytta kattpopulationen till en gemensam matplats.

No comments:

Post a Comment