Friday, August 21, 2009

Till minne av Elis

Elis 

Igår eftermiddag hittades katten Elis sittandes alldeles utanför den innätade veranda som Nelly och Billy brukar vistas på. Kattungarnas lek har förmodligen lockat dit honom.
Tam och tillgiven gick han mödosamt fram och vi blev förfärade när vi såg hans skick. Katten var bara skinn och ben, med stora sår under öga och hake. Tålmodigt satt han alldeles stilla när vi undersökte honom och tittade tacksamt djupt in i våra ögon. Det var hjärtskärande att se honom och tårarna rann. 
Snabbt sattes en konvalescensbur upp och vi lockade in honom i denna medan vi snabbt körde och hämtade en transportbur. När vi återvände hade katten lagt sig till ro och orkade inte ens sätta sig upp, han hade funnit ro till sist och slutade att kämpa mer. Försiktigt flyttades han över i en transportbur och for raka vägen till Haga veterinären.
Hagas duktiga veterinärer lyfte ur honom från transportburen och han reagerade knappt under undersökningen, låg bara helt stilla. Veterinären berättade att han varit utan mat under två veckors tid och att hans lever och njurar slagits ut. Hans värden var så dålig att maskinerna inte ens kunde ge utslag. Det fanns ingen räddning för vår underbare nyfunna vän. Att han lyckats överleva så länge var ett mirakel, kraftigt urinförgiftad. Stillsamt i sköterskornas kärleksfulla vård fick han sin slutliga vila och slapp lida mer.
Tack vare att Elis var ID-märkt spårades hans ägare som begravde honom idag. I 4-5 veckor hade Elis varit saknad. Vila i frid du tappre vän, du är för evigt etsad i våra hjärtan.

Läs nedan om vad du kan göra om din katt skulle komma på villovägar. Id-märk alltid din katt, även en innekatt kan rymma om olyckan är framme.

När ens katt springer bort

Bananacosmicgirl på www.hittekatter.ifokus.se

Leta

Framför allt precis efter det att katten försvunnit är sannolikheten stor att den finns kvar i området. Leta helst på kvällen och natten när det är mörkt, då katter är nattdjur. Även keliga, gosiga innekatter som är hur sociala som helst kan bli skrämda och hålla sig undan under dagarna, när den är ute i den stora vida världen. Fråga hundägare, som ofta har hundar som upptäcker mer än sina människor, om de sett eller hört något.

Det är viktigt att leta i garage, bodar, skjul och andra likande ställen. Det är väldigt vanligt att katter blir instängda av misstag på sådana ställen och de kan bli sittande både länge och väl då det många gånger går lång tid innan någon öppnar igen. Katten kan även vara för skygg för att våga gå ut när dörren väl öppnas och ligger istället kvar och trycker i ett mörkt hörn..

Anmäl till polisen

Anmäl katten försvunnen hos polisen.

Sätt ut mat

En katt som inte hittar mat kommer snart att flytta på sig. Sätt ut mat i närheten av där katten försvann - under buskar eller under balkonger brukar vara bra tillhåll. Om maten försvinner, håll extra koll på det stället. Det kanske inte är din katt, men har du tur så. Har du möjlighet kan du också sätta ut en kattfälla om du tror att det är din katt som äter.

Sätt upp lappar

På ICA, på dörrar, på lyktstolpar - överallt där det passerar människor. En nytagen bild av katten, beskrivning av eventuella kännetecken och telefonnummer där du kan nås är viktigt. Skriv också varifrån katten försvann. Skriv ut kattens öronmärkning om den är öronmärkt. 

Utlova hittelön

En hittelön motiverar människor att titta lite extra, och ta sig tiden att höra av sig om det skulle vara så att de sett något.

Sätt in en annons i tidningen

De flesta lokaltidningar har ställen där du kan sätta in efterlysningar. Gör det förslagsvis på helgen, då fler människor läser dessa spalter.

Sätt in annonser på katthemsidorna

Det finns gott om katthjälpsorganisationer och många av dem har efterlysningssidor där du kan sätta in en annons. Även här gäller en nytagen bild, beskrivning av eventuella kännetecken, och telefonnummer där du kan nås. Du bör utlova hittelön även här. Skriv ut kattens öronmärkning om den är öronmärkt.

Skriv till tidningen

Om du kan få tidningen att skriva om din försvunna katt är det jättebra. I mitt fall fick jag Kvällsposten att skriva om det, eftersom min katt hade sju ungar som väntade på henne där hemma. Har du något du kan göra ditt fall "unikt" med?

 

Innan katten får för sig att gå ut på upptäcktsfärd kan du...

  • KASTRERA och ÖRONMÄRKA katten. En okastrerad katt ger upphov till kattungar och det behövs inte fler. Med öronmärkning är det lätt att hitta ägaren.
  • Sätta på katten halsband.
  • Näta in balkongen eller sätt nät i fönstren.


2 comments:

  1. Att min katt skall försvinna är nog det jag fasar mest över, att inte veta vad som kan ha hänt....hemska tanke.

    Tack snälla M-i för allt fint arbete, en riktig lite ängel är du!

    Fast nog gråter jag en hel del när jag läser om detta.

    Ia

    ReplyDelete
  2. Usch vad ledsen jag blir. Stackars liten...jag skickar värme och kärlek till Elis...

    Mvh Annelie Gbg katthjälp

    ReplyDelete