Tuesday, April 14, 2009

Eldsjälar

Genom projektets gång talar vi ofta med matare som inte högt vågar säga att de värnar och hjälper kolonikatterna. Katternas status är så låg att många ser djuren som skadedjur istället för övergivna husdjur som förtjänar respekt och hjälp. Matare betraktas ofta som anledning till att det finns så många hemlösa katter på området.
Verkligheten ser emellertid annorlunda ut, matarna är smärtsamt medvetna över hur stort och omfattande lidandet hos katterna eftersom de ser det med egna ögon varje dag. De har i själva verket bidragit till att hålla nere antalet katter på området under många års tid.
Katten är ett av de mest produktiva djur som finns, en honkatt kan få minst två kullar per år med i genomsnitt 4-6 ungar per kull. Under sitt liv föder en okastrerad honkatt cirka 120 ungar. En kattkoloni bildas väldigt fort på en plats där det finns tillgång till mat och skydd. En okastrerad honkatt och hankatt och deras avkommor med 2 kullar per år med 3 överlevande kattungar per kull blir en kattkoloni på 10 000 000 katter på 9 år!

Många tror att själva matandet gör att katterna stannar kvar och förökar sig ännu snabbare. Detta stämmer inte på detta område, även om matarna skulle sluta mata så finns det naturliga matkällor som möss och fåglar. Förvildade katter är mycket territoriala. I stället för att lämna området är de benägna att komma ännu närmare för att komma åt mat t ex genom att söka igenom soptunnor eller ta sig in i hus genom kattlucka eller fönster. När det finns naturlig föda stannar katterna i området. Bristen på mat ger dock svältande, sjuka och döende katter, men det kommer inte att hejda fortplantningen.
Idag lever mellan 25-30 st hemlösa katter på koloniområdet, om det inte vore för eldsjälarna vore denna siffra ofantligt högre. Det skulle födas cirka 70 kattungar i majmånad...

Nästa gång du ser en kolonist som matar katter, gå fram och tacka dem för all den tid och omsorg de lägger ner på katterna. De förtjänar att uppmärksammas för det osjälviska arbete de utför på koloniområdet året runt i ur och skur! Utan dem vore lidandet för katterna oerhört mycket större likaså antalet katter.

No comments:

Post a Comment